brugsalternatiefforum.be

Allemaal mensen. 11.11.11 over migratie

11.11.11 maakt van migratie het thema van haar jaarlijkse campagne. Dat is een verrassende keuze. 11.11.11 komt uit haar “comfort zone”; migratie is nu niet meteen een veilig thema voor de Noord-Zuid-beweging. Ook voor de achterban is het even nadenken. Maar het is een belangrijk signaal dat 11.11.11 dit thema naar voor schuift. Het is hard nodig dat er een ander geluid te horen is. Het beleid reageert verkrampt en angstig, en dat straalt af op de publieke opinie. De harde uitspraken en de stoerdoenerij van sommige beleidsverantwoordelijken zijn alarmerend. Het lijkt alsof er geen draagvlak is voor een migratiebeleid dat gebaseerd is op mensenrechten en solidariteit. Dat draagvlak is er wel degelijk, en 11.11.11 wil dat aantonen. Er is een alternatief voor het harde beleid dat nu gevoerd wordt en dat flirt met de grenzen van wat in een rechtstaat en een democratie welvoeglijk is.

Het debat over vluchtelingen en migratie is heftig en emotioneel. Rationele argumenten maken nauwelijks een kans. Mensenrechten staan onder druk, Europa maakt schimmige deals met dictaturen. In Griekenland zitten 50.000 mensen vast, er blijven mensen verdrinken op weg naar Europa. Zijn dat de Europese waarden waarden die we zo hoog in het vaandel voeren? Europa worstelt met een solidariteitscrisis, geen vluchtelingencrisis. 11.11.11 eist een ernstig debat, een humaan migratiebeleid dat grondoorzaken aanpakt, respect voor de rechten van migranten en vluchtelingen, het behoud van de solidariteit.

Wellicht is de kern van het probleem dat het Belgische en Europese migratiebeleid niet meer rationeel is. Het is een emotioneel beleid dat uitgaat van foute aannames. De migratiecoalitie, waar 11.11.11 deel van uitmaakt, heeft dat aangetoond in een studie die je hier kan vinden: http://www.11.be/component/zoo/item/migratiemythes-fact-check. De coalitie houdt drie beweringen tegen het licht: “Ontwikkelingssamenwerking zal migratie stoppen”, “Grenzen optrekken is migratie stoppen” en “We moeten de rechten van migranten inperken om de samenleving in stand te houden”. De coalitie verzamelde feiten, studies en inzichten van gerenommeerde internationale organisaties en specialisten, het gaat dus niet over gratuite beweringen van linkse activisten. Een paar opvallende conclusies… Grenzen optrekken is duur en helemaal niet zo effectief als wordt beweerd. Het heeft nauwelijks impact op de factoren die mensen op de vlucht jagen, wel op de manier waarop mensen vluchten: langs steeds gevaarlijkere routes. Het is vooral de mensensmokkel-maffia en de beveligingssector die beter wordt van hogere grenzen en zet een heilloze spiraal in gang. Het heroriënteren van ontwikkelinssamenwerking naar de herkomstlanden van vluchtelingen heeft op korte termijn een duidelijke toename van het aantal vluchtelingen tot gevolg. Pas na verloop van een aantal decennia, als een land er echt in slaagt om zich te ontwikkelen, daalt het aantal vluchtelingen. Onze samenleving en onze sociale zekerheid staan niet onder druk door de vluchtelingen. Het kinderbijslagbudget voor nieuwkomers bedraagt slechts 6 miljoen euro op een totaalbedrag van 6 miljard, of 0,1%. De OESO stelt een positieve impact van migratie vast op de arbeidsmarkt, de publieke financiën en de economische groei. Onderzoek wijst op een positieve impact tussen de 0,5 en 0,75% van het bbp.

Wat in het huidige beleid ook helemaal buiten schot blijft is de vaststelling dat Europa snel vergrijst en dat migratie één van de zaken is die die vergrijzing afremt. We hebben jonge mensen nodig. We hebben hen nodig om onze economie en onze sociale zekerheid ook de volgende decennia te kunnen blijven betalen. Er zijn heel wat knelpuntberoepen, zowel hoog-, midden- als laaggeschoolde jobs raken niet ingevuld. Er is een belangrijke werkloosheid in België, maar die is vooral te wijten aan een mismatch op de arbeidsmarkt. Te veel mensen zijn verkeerd of niet geschoold. De arbeidsvoorwaarden in sommige sectoren zijn niet om over naar huis te schrijven, en het aantal werkende armen neemt toe. Dat zijn factoren die niets met migratie te maken hebben.

Ondertussen wordt er nauwelijks iets gedaan aan de basisoorzaken van migratie: de oorlogen in het Midden-Oosten, de werkloosheid en uitzichtloosheid van een bestaan in vele landen, de klimaatverandering…

Tijd voor een ander, realistischer beleid. Daar streeft de 11.11.11-campagne naar. Ook in Brugge staan er heel wat activiteiten op stapel om die eis te onderstrepen. Een groep lokale organisaties hebben zich samengezet en organiseren elk in eigen kring, maar samen onder de grote paraplu van de 11.11.11-campagne. Een overzicht vind je op www.allemaalmensenbrugge.be. Die site is nog deels in opbouw en zal de komende weken verder worden aangevuld. Er is nog plaats voor andere initiatieven: geef ze door!

Hou deze sites zeker in de gaten:
– de brugse activiteiten: www.allemaalmensenbrugge.be
– de nationale campagnewebsite: allemaalmensen.11.be
– feiten en cijfers op een rijtje in een handig boekje
– het studiewerk van de migratiecoalitie
vluchtelingenwerk Vlaanderen
Orbit vzw

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.