Congo Lucha Docu + Meetup

Congo Lucha Docu + Meetup

Wanneer:
7 februari 2020 @ 19:00
2020-02-07T19:00:00+01:00
2020-02-07T19:15:00+01:00
Waar:
Hoeve Hangerijn
emeneweideweg-Zuid 113
8310 Brugge
Kosten:
Gratis
Contact:
Hoeve Hangerijn
Congo Lucha Docu + Meetup @ Hoeve Hangerijn |  |  |

We nodigen je graag uit voor de boeiende film-documentaire “Congo Lucha”, omkaderd door Elien Spillebeen (MO* journaliste) en Yves Makwambala (jongerenactivist).

“Congo Lucha” heeft dit jaar de OMCT prijs gewonnen op het internationaal Film Festival en Forum voor de Mensenrechten (FIFDH) in Genève.

Gedurende twee jaar volgde Marlène Rabaud jongeren van La Lucha tijdens hun acties op het terrein en hun confrontaties met een steeds gewelddadiger wordende repressie van het regime. “Congo Lucha” is een kostbare getuigenis van een sleutelmoment in de woelige geschiedenis van Congo.
De militanten van La Lucha (‘Lutte pour le Changement’ of ‘Strijd voor Verandering’) zijn geboren in Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze zijn vastberaden om hun land te veranderen en zetten zich in voor een betere toekomst. Sinds 2012 strijden ze vreedzaam voor veiligheid, meer gelijkheid, respect voor mensenrechten en goede sociale leefomstandigheden.

In de reportage maken we kennis met drie moedige jongeren in hun vreedzame strijd.Hun gedrevenheid en moed werden opgemerkt door westerse diplomaten en Nobelprijswinnaar dr. Denis Mukwege die hen aanmoedigde hun vreedzame strijd verder te zetten.
Yves Makwambala is één van de bekendste Congolese jongerenactivisten. Hij werd in Congo gearresteerd voor zijn activisme. Na 17 maanden cel en het risico op de doodstraf ontvluchtte hij zijn land en zocht asiel in ons land, waar hij de strijd voor een beter Congo voortzet.

Na de documentaire doet hij zijn verhaal aan de hand van een interview met MO*journaliste Elien Spillebeen. Naast journaliste is Elien Spillebeen de drijvende kracht achter de vzw Mama Kivu (een jonge Belgische organisatie die opmerkelijke initiatieven ondersteunt van vrouwen in Noord-Kivu (Oost-Congo))
Yves en Elien doen een warme oproep aan de bewoners van Brugge en omstreken om de filmvoorstelling te bekijken, het is belangrijk dat men ziet met welke uitdagingen men in Congo geconfronteerd wordt, welke risico’s de jongeren nemen en wat er reeds gewonnen is.

Jong en oud is welkom !
Toegang is gratis, maar inschrijven is gewenst via : congolucha@gmail.com

Delen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.