Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Actie voor schone kleren niet welkom in Brugse winkelstraat

photo credit: jankie via photopin cc
foto: jankie via photopin cc

Wereldsolidariteit was van plan om afgelopen zaterdag 26 april actie te voeren in de Steenstraat voor ‘Propere kleren’ maar kreeg hiervoor van het stadsbestuur geen toelating, zo bericht stadsomroep.com.
De actie werd dan maar verplaatst naar het beursplein, waar na aandringen blijkbaar wel actie gevoerd mag worden.
Uiteraard schiet men hierbij het doel van de actie wat voorbij aangezien het de bedoeling was de consument aan te spreken over de nood aan betere omstandigheden voor werknemers in de landen waar onze kleren worden gemaakt.
Volgens stadsomroep zou dit niet de eerste aanvraag om actie te voeren zijn die is geweigerd door de stad. 

ga naar de campagnewebsite
wijwillenschonekleren.be

De campagne ‘wij willen schone kleren‘ van Wereldsolidariteit kwam vorig jaar op gang na de ramp in Dhaka, Bangladesh, waarbij het Rana Plaza-complex instortte en de levens eistte van 1138 kledingarbeidsters die kledij zaten te maken voor de westerse markt.
De arbeidsters werken in erbarmelijke omstandigheden voor nog geen 50€ per maand.  Bijna de helft daarvan gaat op aan de huur van een kamertje waar ze na hun dagtaak van 12 tot 15 uren heen kunnen.  De andere helft van het loon gaat naar voedsel.  Eén keer per week is er geld voor vis of vlees.

Het besef bij de westerse merken dat zij verantwoordelijk zijn voor de arbeidsomstandigheden waarin onze kleren worden gemaakt leek na de dramatische gebeurtenissen in Dhaka gewekt.  Een jaar later ziet het er echter naar uit dat de aandacht wat is verslapt.  Daarom blijft het aangewezen actie te voeren om zo de druk op de grote kledingmerken hoog te houden.
Dat is wanneer er actie mag gevoerd worden, natuurlijk.

Artikel stadsomroep.com
Campagnewebsite ‘wij willen schone kleren

 

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.