Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Actie tegen wapenexport in Oostkamp

Vredesactivisten hebben gisteren actie gevoerd aan het Wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze klommen in alle vroegte op het dak van het bedrijf, ontrolden een spandoek en zetten er hun tenten op. Met die actie klagen ze de export van Vlaamse  wapens naar Saoedi-Arabië aan. Ze willen dat de Vlaamse regering de gaten in de wapenexport dicht.

Een tiental activisten van vredesactie bezetten het dak van een wapenbedrijf in Oostkamp  (foto: vredesactie)
Een tiental activisten van vredesactie bezetten het dak van een wapenbedrijf in Oostkamp (foto: vredesactie)

 

In Oostkamp is er een bedrijf dat, via omweg Duitsland, Saoedische gevechtsvliegtuigen van radarsystemen voorziet. Deze gevechtsvliegtuigen bombarderen ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur in Jemen.

Vlaamse radarsystemen zorgen mee voor dood en destructie in het buitenland. foto: Knack.be

Onze regering weet van niets

Terwijl ze officieel wel tegen wapenexport naar dergelijke landen zijn weet de Vlaamse regering van niets.
In januari verkondigde minister-president  Bourgeois in De zevende Dag dat ‘het zeer onwaarschijnlijk was dat er de komende tijd nog wapens uitgevoerd zouden worden naar Saoedi-Arabië.
Wellicht hoopte hij dat burgers van dit land even weinig onderzoek doen naar feiten dan zijzelf dat doen.
Onze minister-president mag dan in een radio-interview beweren dat zijn administratie een volledig zicht heeft op de eindbestemming van alle wapentuig, in werkelijkheid hebben ze geen idee…
Onderzoek  toont aan dat bv in 2015 niet minder dan 69, 5 van het eindgebruik ongekend was…

Onze regering kan haar beloftes niet waarmaken

“Officieel voert Vlaanderen geen wapens uit naar Saoedi-Arabië. Iedereen is het erover eens dat dat geen goed idee is. Ook bevoegd minister Geert Bourgeois,” zegt Bram Vranken van Vredesactie. “Maar uit onderzoek blijkt dat de onderdelen van Advionics via een omweg toch in Saoedi-Arabië terecht komen. Zonder een grondige herziening van het wapenhandeldecreet kan Bourgeois onmogelijk zijn eigen beloften waarmaken”.

Eén van de actievoerders zegt vanop het dak: “Ik vind het totaal onverantwoord om zomaar wapens uit te voeren zonder dat we zelfs maar weten waar ze terecht komen. Wapenexport leidt niet tot een veiliger Europa in een veiligere wereld. Integendeel. De conflicten in het Midden-Oosten worden mede in stand gehouden door onze wapens. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.”

De radarinstallaties van Adviotics in Saoedische gevechtsvliegtuigen zijn een markant voorbeeld van een op zijn zachtst gezegd hypocriet beleid dat vooral gefocust is op het tevreden houden van de geldlobby’s, en er daarom voorkeur aan geeft de wapendistributie aan de democratische besluitvorming te onttrekken.

Na meer dan 12 u kwamen gerechtsdeurwaarder en federale politie een einde maken aan de dakbezetting.

Deze actie was een oproep aan de regering om haar verantwoordelijkheid te nemen. Het wapenexportdecreet moet worden herzien.
Wie deze oproep wil ondersteunen en een betere controle eist over ‘onze’ wapenexport kan hier een boodschap sturen aan onze”democratische vertegenwoordigers”.

De actie was een initiatief van enkele activisten van Vredesactie, een pluralistische vredesbeweging die radicaal pleit voor een maatschappij waarin conflicten worden opgelost zonder geweld of het dreigen ermee. Ze vormen  een motor voor de ontwikkeling van geweldloze actie en de invulling van een pacifistisch vredesbeleid.

Teken HIER de petitie voor een betere controle op Vlaamse wapenexport.

Meer info:
Sedert kort is er ook in Brugge een lokale groep van Vredesactie.

Voor meer informatie over het wapenexportdecreet verwijs ik graag naar het dossier op de website van Vredesactie.

 

 

 

 

Contact the Author

1 thought on “Actie tegen wapenexport in Oostkamp”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.