Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Klein Appelmoes weer bedreigd?

Dinsdag verslikte iemand zich in zijn ochtendlijke koffie bij het bekijken van een verslagje op Focus WTV. Hij had zonet een weddenschap om een sixpack kasteelbier verloren.
Na het klimaatactiekamp van juli jongstleden nabij Klein Appelmoes in Assebroek was hij er zeker van dat geen enkele projectontwikkelaar de volgende 4 jaar zou proberen dit gebied te verwoesten. Alle Brugse partijen hadden zich er immers tegen uitgesproken…
Ikzelf ging er van uit dat ‘ze’ het binnen de 2 jaar opnieuw zouden proberen. Blijkbaar heb ik het cynisme van de bouwmaatschappij nog onderschat, binnen het jaar nog deden ze een aanvraag bij de provincie om te gaan bouwen op Klein Appelmoes.

http://www.focus-wtv.be/video/wordt-braakliggend-terein-klein-appelmoes-verkaveld

Klein Appelmoes is een gebied van 8 ha dat helemaal aansluit bij de Gemene weidebeek. In tegenstelling tot de rest staat het in de Gewestplannen aangeduid als ‘woonuitbreidingsgebied’ . Het grootste deel ervan is in handen van een bouwpromotor.

Vorig jaar nog beet die in het stof toen de Raad van State het bezwaarschrift van de plaatselijke bevolking tegen zijn plannen gegrond verklaarde. Meer nog: Alle Brugse partijen verklaarden zich tegen  bouwplannen in het gebied (Ja, ook Mercedes..).
Blijkbaar wegen deze argumenten niet op tegen de winsthonger want nu heeft hij alweer een aanvraag ingediend bij de Provincie.
Veel kans op slagen heeft hij gelukkig niet daar ‘de provincie’  advies moet inwinnen bij de betrokken gemeente, en dit advies is bindend. De gemeenteraad wil haar belofte houden en dinsdag op de gemeenteraad een negatief advies uitbrengen. De Stad onderneemt ook stappen om de grond zelf in handen te krijgen en ontwikkelt een concept van natuurinrichting. Blijkbaar zijn er reeds 2 stukken aangekocht vorige maand.

Is Klein Appelmoes nu gered?

Absoluut niet. Coalities veranderen, advocaten vinden achterpoortjes…
Zolang Klein Appelmoes niet wordt ingekleurd als groenzone blijft het gevaar dat de betonmolens gaan draaien (of vastrijden in de modder) in dit  overstromingsgebied.
De Vlaamse Overheid en vooralsnog dhr Muyters, o.a. minister van Ruimtelijke Ordening zijn hiervoor bevoegd. Helaas blinkt die laatste niet erg uit in aandacht voor ecologische standpunten of verzuchtingen van een plaatselijke bevolking.
Of verkiezingen hier iets aan kunnen veranderen? Zonder het waakzaam oog en verzet van onderuit niet veel denk ik.

We blijven dit dossier dus nauwgezet volgen.
(maar nu ga ik eerst die sixpack eens gaan opeisen..)

Meer info over Klein Appelmoes en de redenen waarom dit groene zone zou moeten worden; http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/07/23/klimaatactiekamp-2013-in-assebroek-brugge-gestart

foto’s: kw.knack.be

1 thought on “Klein Appelmoes weer bedreigd?”

 1. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140327_01043723

  ASSEBROEK – De Brugse gemeenteraad ziet de verkaveling van Klein Appelmoes niet zitten. Eerder gaf ook het schepencollege een negatief advies.
  Na het schepencollege, heeft nu ook de Brugse gemeenteraad een negatief advies gegeven voor woonprojecten op Klein Appelmoes. Het advies kwam er op vraag van de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen, die moet beslissen of het woonuitbreidingsgebied er komt.

  Verkavelaars Novus en Danneels willen graag bouwen op de site, maar het Brugse bestuur ziet dat niet zitten.

  Gemeenteraadslid Sammy Roelant (Groen) onderstreept dat hij tevreden is met de beslissing van het schepencollege, terwijl ‘Groen enkele jaren terug nog alleen stond in het protest tegen het verkavelen van deze mooie site.’

  Gemeenteraadslid Merceces Van Volcem (Open VLD) zegt ‘dat het groen moet behouden blijven, maar dat deze beslissing gevolgen kan hebben voor de huizenprijzen. Er zal nu zes hectare grond op een andere plaats moet worden gezocht om aan de woonbehoefte van jonge gezinnen te voldoen.’ Volgens Luc De Scheemaecker van Novus Projects denken veel mensen onterecht dat de volledige site zou bebouwd worden. ‘Het gaat slechts om een gedeelte waar een nieuwe verkaveling kan komen terwijl de rest gewoon groen blijft.’

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.