Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

3 juli is energiedag op Vama Veche

vamavechepark
Het wordt weer op en top gezellig in het Astridpark (foto: vama veche)

Vama Veche is naast een dorp aan de Zwarte Zee ook het jaarlijkse festival van Het entrepot dat de zomer op gang trekt in het koningin Astridpark.  Van donderdag 30 juni tot dinsdag 5 juli wordt het park dan omgetoverd tot een sfeervol terras. Er is eten, er is drinken, muziek, animatie, en nog zo veel meer.  Vama Veche wil meer inzetten op duurzaamheid en doet een grote stap in de goede richting: Herbruikbare bekers, ledverlichting, ecotoiletten en het gebruik van lokale producten in het Vama Veche restaurant.  Daarbij komt dat Het Entrepot de handen in elkaar sloeg met Transform3, een platform die naar een klimaatneutrale economie streeft, om op zondag 3 juli een ware energiedag te organiseren.

Op de energiedag wordt op een aangename manier nagedacht over een duurzame energiewende door middel van workshops, debat en infostands van organisaties die rond klimaat werken.  Klik hier voor het volledige programma.

 

7 thoughts on “3 juli is energiedag op Vama Veche”

 1. Het energiedebat moet grondiger gevoerd en vooral moet er duidelijkheid komen over de manier waarop de stad samenwerkt met privé-ondernemingen. Mijn dada blijft steeds dat nutsvoorzieningen deel uitmaken van universele rechten van de mens en dus iedereen ten goede moet komen. Ook mensen zonder of met weinig geldelijke middelen. Nutsvoorzieningen mogen onder geen beding onderhevig worden aan machtsrelaties,wat hun plan wel is. Als ik voor 50 euro energie kan ophalen bij mijn overbuur,dan kan ik in een machtsrelatie terechtkomen. Want mijn overbuur kan beginnen eisen stellen .
  Ik heb niets tegen privé-openbare investeringen,zolang dat het privé-bedrijf zich ten dienste stelt van de mensen, daardoor kan winstmaximalisatie van het bedrijf niet de bovenhand krijgen. Maar als stad brugge met een multinational bedrijf die ergens anders bruine steenkoolmijnen uitbaat een contractuele verbinding aangaat, dan stel ik me daar vooral veel vragen bij.En zeker als je weet dat electrabel (nu is dat frans en noemt dat nu waarschijnlijk engie of zo?)een soort ttip verdrag met de federale regering heeft aangegaan rond het openhouden van kerncentrales,dan belooft de samenwerking niet veel goeds. Een soort ttip verdrag legt geen enkele verantwoordelijkheid bij het multinationaal bedrijf. (kort samengevat) Zie contract te vinden bij de partij groen.
  Ik wil mensen ook eens ogen openen waartoe de privatisering van energie ons toe leidt. De reacties die ik krijg, je moet telkens zoeken naar de goedkoopste en groenste energieleverancier vind ik dus niet ok! Daartoe wordt ik gedwongen een soort beursspel in mijn leven te brengen.En ik wil dat niet. Mag ik vragen dat menig mensen daar eens goed over willen nadenken?Nutsvoorzieningen terug in eigen handen!
  Ik roep heel veel mensen op om zich steeds luider en krachtiger te verzetten tegen de geplande handelsverdragen met amerika en canada. je kan je informeren via d19-20.be,,climaxi,greenpeace,….Op 12 juli om 7u30 is er een casserollenconcert Iedereen welkom! En 20 september is er de grote internationale manifestatie. Place to be voor beide:Brussel.
  Wie mee wil helpen een fietstocht voor september te organiseren,meld je aan.Brugge wordt wakker!

 2. verder vind ik dat er nogal wat verkeerde info is gegeven. vb oxfam,greenpeace,… sinds de jaren tachtig opgericht,op school toen al geleerd dat de energiebronnen tegen 2020 zouden bijna zijn opgebruikt.1980 tot nu bestrijkt toch meer dan 10 jaar.
  Qua energievoorzieningen op een duurzame manier, mis ik de inpassing van veranderende weersomstandigheden. De wind kan inderdaad stilvallen (hangt af van waar de straalstroom zal stilvallen. Is het stormachtig op dit moment,dan zal de wind nooit stilvallen.) Zonne-energie,daar is het best rekening te houden met verminderende zonne- intensiteit.Maar beste mensen,het fabeltje dat bij bewolking er geen zon is, klopt niet hoor.De zon breekt niet door de bewolking maar is er wel en is actief!
  Geen vete tussen plaatsen aub. Maar trots zijn als een plaatselijk idee op andere plaatsen verwelkomt wordt. Dan betekent dit dat het een heel goed idee is die echt het nut bewijst vb verkeersplan van brugge deels nu aanwezig in gent is een hoera voor de deugdelijkheid van het brugsch verkeersplan.Propere lucht stopt niet aan stedelijke,landelijke grenzen.
  NUTSVOORZIENINGEN IN EIGEN HANDEN!

 3. Ik ben serieus geschrokken van de heersende mentaliteit.
  Een geschiedkundig woordje over duurzaamheid: Toen mijn grootouders een fiets kochten,,in onze tijd was een duurzame fiets het communie cadeau bij uitstek en vooruitziend op de verdere lichaamsgroei, was die fiets een aankoop voor het leven. Vanaf het einde der jaren zeventig en zeker sinds het aantreden in de jaren tachtig van de neo liberalen(fascisten) werd er stelselmatig bespaard op duurzaamheid.Een nieuw concept werd geboren=de wegwerpmaatschappij. Als antwoord op die logica en ook door steeds meer het klimaatdebat op te voeren ,ontstond testaankoop. Aanvankelijk om de on duurzaamheid van producten aan te klagen,desnoods werden bedrijven voor de rechter gesleept.Vandaag hebben ze de rollen omgekeerd,duurzaamheid van producten vb elektronica kan enkel afgedwongen worden via het aangaan van verzekeringen.Hoe een diefstaleconomie gelegaliseerd wordt en het klimaatdebat gerecupereerd. Stop de banken!En met de vrijhandelsakkoorden in het vooruitzicht zullen de aanklachten tegen de wegwerpideologie van verkoopmanagers bestraft worden via miljardenclaims vanuit die groep mensen http://www.d19-20.be
  Wie haalt er in godsnaam nog het lef, na die evolutie de verantwoordelijkheid enkel op het individu te leggen?
  Wat kan je van duurzaamheid via malafide verzekering structuren spreken als de duurzaamheid van de geleverde arbeid overal onder druk komt te staan ? zie wet peters,zie de franse wet: “loi du travaille” Propere duurzaamheid,het warm water is er reeds jaren aanwezig,de kiemen gelegd door onze voorouders,nu is de tijd rijp om het warm water degelijk af te dwingen.Wie daarover een debat wenst, ik wil het debat gerust voeren (maar politici,bankdirecteurs,ceo’s,… zijn echt niet welkom)

 4. hopelijk mijn laatste bedenking rond het energieplan van somers. Kan menig mensen eens het plan onder de loep nemen om toch maar na te gaan of we daarmee afglijden naar crowdfunding voor multinationale bedrijven?(solidaire geld ophaling ontleend aan de kracht van allerlei organisaties die hun hart op de juiste plek houden). Wat is de belangenvermenging op het niveau van politici(met in het achterhoofd de implantatie van de vergiftigde vrijhandelsverdragen) . Wat kunnen zowel individuele als globale machtsrelaties aanrichten in een sociale,solidaire gerichte maatschappij?NUTSVOORZIENINGEN IN EIGEN HANDEN. OOK OPENBAAR VERVOER. (Het valt me op dat koning auto onder mom van ecologisch vernieuwende en propere technologie(vb vanaf 2020 mogen er geen diesselwagens meer rijden) de koning van de openbare verplaatsingen zal blijven

 5. Laatste nieuws uit brugge: er is een bundel verschenen ,(kan niet door de brievenbus),met al de huizen die als erfgoed beschermd zijn in brugge. Info:boekhandel de reygher gevestigd op de grote markt.
  Ideetjes rond proper energie:Misschien rond elke deelgemeente van brugge een zonnepanelen park aanleggen en op het netwerk aansluiten, naar mijn mening de beste manier om propere energie te bekomen voor elke bruggeling,ongeacht hoe leeg een broekzak is. En we koppelen propere energievoorziening af van multinationale machtsbedrijven vb engie=vroegere electrabel. NUTSVOORZIENINGEN TERUG IN EIGEN HANDEN!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.