Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

2 juni: Plastic Attack… hoe deelnemen?!

Nog enkele dagen en het is zover. Op 2 juni gaan Plastic-attack acties door in meer dan 200 steden in zo’n 20 landen. In België alleen is de actie goed voor 27 steden waar actie zal gevoerd worden in zo’n 100 supermarkten. Hiermee willen de actievoerders een signaal geven aan beleidsmakers, retail-handelaars en producenten dat het overmatig gebruik van plastic een enorm probleem aan het worden is en dringend dient aangepakt te worden.  In Brugge wordt zaterdag actie gevoerd rond 15u in Carrefour B-park, Delhaize Sint-Kruis en Colruyt Assebroek. En iedereen kan meedoen!

Vorige week organiseerde Brugs Alternatief Forum.be in de aanloop naar de plastic attack-acties nog een vertoning van de film ‘Bag it!’ waarin komiek Jeb Berrier het gebruik van plastic in vraag stelt en onderzoekt wat de gevolgen ervan zijn. Mensen die dit gemist hebben kunnen de film hier bekijken.

“Why make something that you’re going to use for a few minutes out of a material that’s basically going to last forever?” Jeb Berrier, Filmmaker ‘Bag it!’

Ondertussen is ook gecommuniceerd hoe de Plastic-Attack acties concreet zullen plaatsvinden: Er wordt afgesproken rond 15 uur aan de ingang van de 3 supermarkten. In Brugge dus in Carrefour B-park, Colruyt Assebroek en Delhaize Sint-Kruis.  Je doet alle boodschappen die je normaal ook zou doen en probeer rond 15u45 afgerekend te hebben.  In de zone achte de kassa’s kan dan gezamenlijk de overtollige plastic verpakking van je aankopen verwijderd worden. Dit zal netjes in winkelwagens kunnen worden verzameld of eventueel in door de winkels voorziene containers of zakken. Voorzie zelf genoeg eigen stoffen zakken, kartonnen dozen, bokalen en andere duurzame materialen om je aankopen in te vervoeren. Ideaal zou zijn dat velen hun Plastic-Attack filmen met hun smartphone en de beelden op de event-pagina van Plastic-Attack 8000 Brugge delen.

Nog even duidelijk de eisen die we als Plastic-attackers op tafel willen leggen:

  • Een algemeen verbod op alle plastic boodschappentassen en alle kleine plastic zakjes in de winkels.
  • Een algemeen verbod op de verkoop van plastic wegwerpbekers, borden, bestek en rietjes
  • Ambitieuze acties van supermarkten om zoveel mogelijk onnodige plastic verpakkingen in hun winkels te schrappen
  • Statiegeld op drankverpakkingen
  • Een switch naar zoveel mogelijk verpakkingsvrije producten en herbruikbare verpakkingen

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.