Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

150-tal Bruggelingen verzamelen voor solidariteit en tegen racisme

Zaterdag 22 december verzamelden een 150-tal Bruggelingen op de Burg om op een serene en waardige manier een boodschap voor solidariteit en tegen racisme te verspreiden. Er werd stil gestaan bij het gevaar van de opkomende haat, het racisme en het neo-facisme. Er werd een aanklacht voorgelezen, maar bovenal bleven mensen gewoon gezellig met elkaar keuvelen.

foto’s: Thomas Ducheyne

Aanklacht:

6 jaren terug zat ik in een café te praten met maten over de verkiezingsuitslagen. We maakten ons zorgen. Een maat zei dat het VB gevaarlijker was. Ik had geantwoord dat ik meer schrik van de N-VA omdat deze partij telkens de grenzen zou verleggen. Nog nooit in onze recente geschiedenis was een politicus er immers in geslaagd het over “Kut-Marokkaantjes” te hebben zonder dat ie daarvoor afgestraft werd. Er werd wel wat gemopperd hier en daar maar de politicus mocht verder doen en werd zelfs verdedigd door zijn partij-voorzitter. Toen al gingen bij mij alle alarmbellen af en wist ik dat er heel wat op ons ging afkomen. Er ontbraken nog een paar ingrediënten: een crisis en een zondebok. Sindsdien werden inderdaad telkens de grenzen verlegd.

  • Complete bevolkingsgroepen werden geviseerd, vaak met leugens
  • Vreselijke wetten werden stilletjes geïnstalleerd (denk maar aan de repatriëringswet waarbij je al bij een vermoeden van schuld kan terug gestuurd worden een land van origine of de wet waarbij ordediensten zonder huiszoekingsbevel huisvredebreuk mogen plegen wanneer je vluchtelingen onderdak biedt)
  • Arresten werden flagrant genegeerd door politici.
  • Internationale verdragen zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens worden geviseerd
  • Politici die heulen met een nieuwe generatie dictators en zich onthouden bij een stemming voor maatregelen tegen hen omdat hun politiek tegen vluchtelingen dan in het gevaar komt.
  • Politici die constant op sociale media rechters en de vierde macht aanvallen. Maar ook NGO’s zoals Artsen Zonder Grenzen moeten eraan geloven.
  • Enz

De lijst is lang en schandelijk. En uiterst alarmerend. Organisaties zoals Schild & Vrienden die openlijk heulen met het nazisme, kunnen gewoon gedijen en floreren. De helft van de Vlaamse gemeenten kampt met radicalisering. “Waar het vroeger vooral om Syriëstrijders en moslimextremisme ging, gaat het nu vooral om homofobie en rechts-extremisme.”, zo lezen we vandaag nog op de site van VRT NEWS. Zelf heb ik al extreem-rechtse propaganda-stickers verwijderd uit de toiletten van weg-restaurants. Het racisme en het fascisme steken overal de kop op. In allerlei vormen.

Een economische crisis en een zondebok zijn de beproefde ingrediënten die leiden tot deze gevaarlijke situatie. De uitlopers van een economische crisis die handig in stand gehouden worden door deze regeringen en zelfs aangesterkt worden door de afbraakpolitiek. Jan Modaal voelt de maatregelen. 1 op 5 leeft in armoede, of heeft moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen. En de vluchtelingencrisis is de grootste humanitaire crisis sinds WOII. Kanonnenvoer op de vlucht voor oorlog wordt nu plots verkiezingsvoer. Slachtoffers blijven slachtoffers.

We kunnen het ons als maatschappij niet veroorloven dat we verder afglijden in deze spiraal. We kunnen ons niet veroorloven dat alles waar onze voorouders voor gevochten hebben en gestorven zijn, meegezogen wordt in een spiraal van racisme en neo-fascisme. De geschiedenis leert dat we dat ten koste van alles moeten vermijden. En juist daarom moeten wij het hoofd koel houden en eendracht trachten te zoeken. We mogen ons niet laten verleiden tot dezelfde reflexen. Politiek is immers een simpel en economisch gegeven: het is hetzelfde spel van vraag en aanbod. Zolang politici voelen dat ze kunnen teren op de onvrede en verdeeldheid van de bevolking, winnen zij! En dat kunnen we niet laten gebeuren!

  • Praat met je buur of kameraad die angst heeft voor migratie en die de gevolgen van deze afbraakpolitiek voelt. Weersta aan de verleiding om mensen in een verdomhoekje te duwen. Maak hen dingen duidelijk en leg hen de feiten uit. Speel op inhoud.
  • Praat met je oom of tante of kameraad die zich zorgen maakt om de opkomende haat en overtuig hem of haar om mee te gaan betogen. Een betoging van 6000 man in Brussel is niet genoeg. Alleen wanneer we massaal op straat komen in onze steden en vredevol aantonen dat wij er genoeg van hebben, zullen politici luisteren. Vraag en aanbod. Simpel.

Want uiteindelijk is de strijd van de vluchtelingen dezelfde als die van ons allen. Wanneer mannen en vrouwen, kleine zelfstandigen en arbeiders, hetero’s en homoseksuelen, blanken en kleurlingen, gelovigen en ongelovigen, politie-agenten en straatvegers, en ga zo maar door, zich verenigen, verliezen zij!!

Dus daarom staan we hier vandaag. Jullie mogen ons naïef noemen, jullie mogen ons dwazen noemen of linkse activisten. Deze maatschappij kan alleen maar overleven wanneer wij allemaal samen, schouder aan schouder een NJET zeggen. Genoeg is genoeg! Wij willen geen haat meer, wij willen een eerlijkere wereld, waar ook de zwaksten mee tellen! Wij zijn de lijm, wij zijn de stroom!

Prettige feesten!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.