Op 2 april werd actie gevoerd op ‘t zand

Wonen is duur. Als je een huis wil kopen of huren wordt je vaak geconfronteerd met prijzen die de pan uit swingen.  Voor mensen die met de laagste inkomens rond moeten zien te komen is het een probleem de grootte van een huis.  Zo’n 127.000 Vlaamse gezinnen die moeten huren op de private huurmarkt hebben betalingsproblemen en op de wachtlijsten voor een sociale woning staan 100.000 gezinnen.  Daarom startten Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw en het Vlaams Huurdersplatform, met de steun van heel wat andere organisaties, de campagne ‘1/3 is de MAX’.  Zij vinden dat het budget dat opgaat aan een woonst maximum een derde van het gezinsinkomen mag bedragen.

(foto:facebookpagina 1/3 is de max)

Wie ooit op zoek ging naar een betaalbare woning zal het probleem wel kennen:  Ofwel is de woonst niet echt geschikt ofwel is het huis of appartement gewoon niet te betalen.  Oorzaak hiervan zoekt de campagne ‘1/3 is de max’ bij het onderaanbod aan sociale woningen, krapte op de private huurmarkt en een gebrekkige toepassing van de regelgeving en controle voor verhuurders door de overheid.
Na de verkiezingen van 25 mei 2014 krijgt de Vlaamse regering de bevoegdheid rond wonen en daarom vraagt de campagne de Vlaamse partijen om werk te maken van een huurbeleid dat ernaar streeft om mensen niet meer dan 1/3 van hun inkomen aan wonen te laten besteden; 150.000 nieuwe huurwoningen, waarvan de helft sociale, en een substantiële huursubsidie voor al wie volgens de minimumbudgetmethode betaalbaarheidsproblemen heeft. Daarnaast wil de campagne dat de Vlaamse overheid werk maakt van een woonbeleid dat aandacht heeft voor de private huurmarkt, en niet alleen inzet op eigendomsverwerving. Dit zou kunnen door de middelen die nu aan de woonbonus worden besteed, anders in te zetten.

Onderschrijf de eisen van het platform

Je kan de campagne steunen door mee het eisenpakket te onderschrijven.  Gewoon hier je naam invullen en eventueel een persoonlijke boodschap, en klaar is Kees.  Doen!

 

Affiche voor de actie van 7 mei

is een tent het enige alternatief? Tentenactie op 7 mei

Samen met het platform ‘Ieders Stem Telt’ wordt op 7 mei een provinciaal lijsttrekkersdebat georganiseerd over een Vlaams armoedebeleid en dit in de Magdalenazaal in Brugge om 19u45.

De campagne ‘1/3 is de max’ wil hun eisen rond wonen kracht bij zetten door rond de Magdalenazaal een tentenkamp op te zetten met als slogan: is een tent het enige dat nog betaalbaar is?
Wie graag wil meedoen aan de actie wordt gevraagd om z’n tent mee op te zetten vanaf 18u.  Het kookkollektief Uitgezonderd, bekend van de vegalicious-volkskeukens, zorgt voor lekkere soep.
Evenementenpagina van deze actie bezoek je hier.

Meer info: www.eenderdeisdemax.be

foto’s: 1/3is de max

 

 

Meer artikelen in deze categorie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.