Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

100 mensen staan op tegen Racisme in Brugge

Vandaag, zondag 21 maart 2021, verzamelden een 100-tal Bruggelingen op ’t Zand om te protesteren tegen racisme en discriminatie. Omdat een nationale betoging tijdens deze corona-crisis niet verantwoord en toegelaten is werd opgeroepen om in steden en gemeentes over het hele land corona-proof acties op poten te zetten.

Mensen van alle kleuren en afkomst kwamen rond 11u bijeen op het grootste plein van de stad en posteerden zich op 1,5 meter van elkaar achter een groot spandoek waar de niet mis te verstane boodschap “Sta op tegen racisme” op prijkte. De deelnemers hielden allemaal bordjes vast met verschillende boodschappen tegen racisme en discriminatie.
De actie was georganiseerd door verschillende organisaties die de handen in elkaar sloegen: Hart Boven Hard, BUAR, FMDO, 11.11.11., vzw Taranta, Uitgezonderd en ook Brugs Alternatief Forum steunde de actie.

Woordvoerdster van BUAR (Brugge United Against Racism), Beryl Achieng: “Ik had gehoopt in het jaar 2021 te kunnen vaststellen dat er geen racisme meer zou zijn, of toch ten minste een pak minder… Maar helaas: de werkelijkheid is dat er nog steeds structureel racisme is. Racisme dat in alle hoekenen kanten van onze samenleving zit. We zien dat vandaag rechtse politieke partijen angst zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. Mensen met een migratie-achtergrond en nieuwkomers worden niet minder maar méér uitgesloten. Meldingen bij UNIA nemen toe, net zoals hate-speech en racistische misdrijven.”

(lees verder onder de video)

Maar er is ook goed nieuws volgens de activisten: “Stad Brugge ziet ook in dat racisme een probleem is en lanceert
naar aanleiding van deze internationale dag tegen racisme een podcast waarin mensen getuigen over racisme en wat dit voor hen betekent. Ook het toetreden van de stad tot de ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism, nvdr) juichen wij toe.”

Podcast “Onderhuids”

In deze podcast vertellen mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Het is fijn dat je even de tijd neemt om te luisteren naar deze persoonlijke verhalen. Ze werden verteld ter gelegenheid van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie.   Deze verhalen zijn niet nieuw, maar het is belangrijk dat we ze blijven vertellen. Soms is het duidelijk, maar veel vaker vindt racisme onderhuids plaats. De impact ervan is groot en dat besef je niet altijd. Daarom moeten we blijven vertellen, en vooral: blijven luisteren.

Onderhuids is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stad Brugge en de organisaties Brugge United Against Racism en Relaas.
foto’s: CC (Wouter Rommel)

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.