"ik gebruikte mijn voortuin niet en maaide toch iedere week het gras"

Tom Callebout, een interieurarchitect uit de zilversparrenstraat in Sint-Kruis stelde in 2011 zijn voortuin open als publieke ruimte. “Ik gebruikte mijn voortuin niet en maaide toch iedere week het gras”, zo staat te lezen in een tekst die hij indiende voor het burgerparticipatieproject “de toekomst van Brugge“.  Met dit project wou hij de sociale cohesie in z’n buurt vergroten en de snelheid van het verkeer in de straat wat afremmen.   Er is een tijdelijk paviljoen opgebouwd dat reeds verschillende malen van uitzicht en doelstelling veranderde en dat zal ook in 2015 in een nieuw jasje worden gestoken.
Zelf organiseert hij jaarlijks een evenement waarop de hele buurt is uitgenodigd, maar ook anderen mogen de plek gebruiken voor een feestje, optreden, workshop of iets helemaal anders.
“Als droombeeld bij dit project zou ik het fantastisch vinden als we in de toekomst met velen onze voortuin publiek toegankelijk maken en verschillend ontwerpen tot een pétanquebaan, speelrek, pingpongtafel, kippenren, picknickplek, vrij podium, visvijver, leesplek, ruilplek,tentoonstellingsplek,…
En wie geen voortuin heeft, kan de voorkamer van de woning publiek beschikbaar maken. Dit kan permanent of tijdelijk, vrij of op afspraak.
Op die manier zouden we allemaal ruimte en mogelijkheden hebben om onszelf te ontplooien en anderen te ontmoeten.”

Concreet is de man op zoek naar mensen die zin hebben om een sociale activiteit te organiseren in het paviljoen, het idee genegen zijn en zelf ook een analoog initiatief willen opstarten in hun  eigen voortuin of voorkamer; mensen die bereid zijn om vanuit hun experiment kennis en ervaring te delen om de kwaliteit van ieders project te kunnen verbeteren en mensen die de analoge initiatieven willen bundelen om het geheel als een weefsel in de stad op grotere schaal te kunnen ontwikkelen.

Wie hier graag aan wil meewerken kan dit via deze pagina.

Er wordt ook een ideeënwedstrijd georganiseerd.  Ideeën dienen ingediend te worden voor 30 januari.

bron & foto(zoals het paviljoen er in 2013 uitzag): de toekomst van Brugge

links:

Boekenlegger op de permalink.

One Comment

  1. Pingback:“ik gebruikte mijn voortuin niet en maaide toch iedere week het gras” | Burger Media

Geef een reactie