Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Energieverslindende ijssculpturen verdwijnen uit Brugge

foto: hln.be
foto: hln.be

We zijn er van af: Geen ijssculpturen meer in Brugge vanaf deze winter!  Mocht het niet zijn dat organisator Francis Vandendorpe zijn uitstoot-dorp gewoon verplaatst naar Hasselt, we maakten een vreugdesprongetje.  Moeten we hierin een vlucht naar hoger gelegen gebieden zien? Het zou kunnen: Ook Vandendorpe zal ongetwijfeld al hebben gehoord van klimaatsverandering en het stijgen van de zeespiegel. De oorzaak van het verhuizen van de sculpturen ligt  echter elders…

Het ijssculpturenfestival verlaat onze mooie stad, naar eigen zeggen, om verschillende redenen: zo zou er te weinig plaats zijn aan de voorkant van het station (waar het festival de vorige 16 jaar z’n ijsblokken deponeerde) omwille van de werken aan het nieuwe busstation op het plein.  Verder ligt het mijnheer Vandendorpe op de maag dat de stad niet meewilde in het voorstel om de kerstmarkt verder uit te breiden naar het Koning Albert I-park om zo de aansluiting te maken met zijn ijstempel.
Maar de echte reden ligt uiteraard in een verhoging van de prijs die het festival moet betalen om z’n tenten op te slaan,  geeft Vandendorpe toe in het Laatste nieuws.  Ook de security-kosten zouden volledig door Ice Magic moeten worden gedragen.  Blijkbaar waren ze in Hasselt minder veeleisend of gastvrijer. Op de site van ‘Ice Magic’ staat dan wel “De bakermat en thuisbasis van “ICE MAGIC” is Brugge, waarmee het Festival onverbrekelijk verbonden blijft.” , maar dit lijkt dan toch snel vergeten voor wat Limburgse euro’s.

Het festival, dat veel volk trok, was ongetwijfeld commercieel interessant voor de Brugse handelaren en horeca. Een onderzoek van de universiteit van Leiden schatte enkele jaren geleden de economisch waarde ervan voor de stad nog op 28 miljoen Euro.  Toch zouden we moeten blij zijn dat het verdwijnt: Ondanks inspanningen van de organisatie die de energiekost (alweer naar eigen zeggen) in die 15 jaar drastisch deed dalen, blijft het festival een enorme verbruiker.  Vorig jaar rezen er door de warme herfst serieuze problemen om de tent op de gewenste temperatuur te krijgen en moesten de afvoerleidingen van het station die onder de tent liepen extra worden geïsoleerd.  Cijfers over energieverbruik zijn er trouwens in al die jaren nauwelijks bekend geraakt.

KerstmarktBruggeverichtingZolang het evenement in Brugge doorging leek er radiostilte te gelden bij het stadsbestuur als het over het energieverbruik van het festival ging. Nu het evenement verdwijnt en naar Hasselt trekt, klinkt het plots anders: Annick Lambrecht (sp.a) in hetzelfde artikel op hln.be: “Ik snap dat het moeilijk was om met de werken op het stationsplein de opbouw te realiseren. Het evenement bracht veel volk naar Brugge, maar kreeg ook veel kritiek omdat het veel energie verbruikt. Niettemin staan we open voor nieuwe initiatieven tijdens de kerstperiode, een belangrijke periode voor onze stad.”

Hopelijk zal het stadsbestuur nu wat selectiever zijn in het toelaten van evenementen, en de organisatie ervan toetsen aan haar eigen klimaatplan.  Laat dit dan ook een oproep zijn om gebruik te maken van dit momentum om ook die energieverslindende ijspiste te verwijderen. Misschien kunnen we ze cadeau doen aan Hasselt?

 

1 thought on “Energieverslindende ijssculpturen verdwijnen uit Brugge”

  1. Dat er grenzen zijn aan energiekosten, daar ben ik het wel mee eens. Ik las ook her artikel in het Laatste Nieuws, niet meteen de meest ecologisch alternatieve krant, maar zal het bericht wel correct weergegeven hebben. De socialistische schepen bewijst alweer dat ze niet echt een eigen mening heeft, of er althans niet wil voor uitkomen, ze zegt enkel: ‘er waren mensen die kritiek hadden op …’. Mag een eigen mening niet bij socialisten misschien, of wellicht moet de mening van de partijtop gewoon gevolgd worden en doet het ego er minder toe, wel jammer. Of zij er een duidelijke mening over hebben is ook nog de vraag, want eerst moet men weten, of je er verkiezingen mee kan winnen zeker? Of de ijspiste ook weg moet, dat vind ikzelf niet want er zijn toch vele mensen die er van genieten, in een tijd waar bewegen niet vanzelfsprekend is , zeker niet in ontspannende sfeer. Er kan best nog wat meer gedaan worden op ander vlak: minder verkeer in stad, minder luchtvervuiling, veiliger en rustiger op vlak van mobiliteit, wat zeker een voorbeeld kan geven op ecologisch, sociaal vlak!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.